Telefonska številka
Pozdravljeni, niste še prijavljeni!
Za prijavo kliknite Prijava.
Vsebina košarice
Košarica je prazna!
Skupaj: 0,00 €
Bio črni sezam 250 g

Bio črni sezam 250 g

Sezam je ena najstarejših gojenih kultur. Iz Afrike in Indije se je hitro razširila v mediteranske dežele, na Kitajsko in Japonsko. Danes raste sezam predvsem v toplejšem, ekvatorialnem območju, glavni pridelovalci pa so Egipt, Ekvador, Honduras, Kitajska in Nikaragva. Različne vrste imajo lahko bela, bledo rumena, rdeča, rjava ali črna semena. Vsa so majhna, precej mehka, sploščena in v obrisu jajčasta, z lesketajočo se, voskasto površino. Črni sezam je bil nekoč tako zelo dragocen, da so mu rekli »črno zlato«.
Evrolist - EU eko certifikat BIO Slovenija Vegan simbol
Cena: 6,99 € Cena za 100 g: 2,80 € Neto: 250 g Šifra artikla: 6-1005 Na zalogi: DA
Količina:
Podrobnosti
Prehrambena vrednost semena črnega sezama
povprečne vrednosti na 100 g
Energijska vrednost 322 Kcal / 1348 KJ
Proteini 32,90 g
Ogljikovi hidrati 3,29 g
Maščobe 5,88 g
Obstaja več vrst sezama. Črni sezam je najbolj aromatičen in ima najbolj dragoceno vsebinsko sestavo med vsemi sezami.
Črni sezam je najbolj dragocen prasezam, ki raste pod Himalajo. Gojijo ga domačini v povsem neoporečnem okolju. Sezam prištevamo med najstarejše gojene kulture, tako kot konopljo. Omenjen je v papirusu iz Liberije, ki izhaja iz leta 1800 pr.n.š. Sezam je prišel iz Indije in Afrike na Mediteran, Japonsko in Kitajsko ter v Južno Ameriko. Imenovali so ga »črno zlato«.

Danes so največji pridelovalci sezama Kitajska, Honduras, Nikaragva, Ekvador in Egipt. Sezamova semena so majhna, jajčaste oblike, lahko so bela, bledo rumena, rdeča, rjava ali črna.

Po izročilu starokitajskega zdravilstva ima črni sezam izrazito prednost pred mlečnimi izdelki. Uživanje mlečnih izdelkov povzroči namreč obremenitev telesa zaradi prevelike količine vlažnosti in sluzi.
Uživanje črnega prasezama (sezamovega krepčila) ima dobre rezultate tudi zato, ker ima odlično naravno kombinacijo organsko vezanih kalcija in magnezija, ki sta pomembna za naše kosti. Poleg krepitve kosti pri starejših, ga lahko zelo koristno uporabljamo pri otrocih v času rasti. Pri nosečnicah pa črni sezam preprečuje pomanjkanje kalcija in s tem pojav manjše gostote kosti pri dojenčku.
Črni sezam se torej ponaša z enkratno sestavo življenjsko pomembnih naravnih gradnikov za človeški organizem. Za ohranitev zdravja in za lepotilno nego zato poiščite le črni prasezam.

Črni sezam vsebuje več kot 55% olja, bogat pa je tudi z železom, natrijem, magnezijem, kalcijem, kalijem, cinkom, selenom, vitaminom A in vitamini B kompleksa. Ker je bogat s kalcijem in magnezijem, ga priporočajo ljudem, ki ne jedo mesa in mleka.

Črni sezam prispeva k:
- sproščanju energije pri presnovi
- pomembno funkcijo ima tudi pri delitvi in specializaciji celic
- pripomore k normalnemu strjevanju krvi
- zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
- pripomore k boljšemu delovanju mišic
- ohranjanju zdravih kosti
- ohranjanju zdravih zob
- pravilnemu delovanju ščitnice
- ohranjanju zdravih nohtov
- ohranjanju zdravih las
- pravilnemu delovanju imunskega sistema

Črni sezam lahko uporabljamo na različne načine. Lahko ga dodamo h kosmičem, ki jih zalijemo z mlekom in imamo tako pripravljen bogatejši zajtrk, lahko ga posipamo po namazu na kruhu (na Japonskem si ga posipajo na med, namazan na kruhu), lahko ga dodamo v testo za kruh ali pa ga uporabimo pri solatah. Uporabimo domišljijo in si popestrimo obroke s črnim sezamom.

Priporočen dnevni vnos črnega sezama je 12g.
Oznake: črni sezam, zdravo, bio, d vitamin, sezamovo krepčilo, sezam
Gratis dostava Za nakupe v vrednosti 35 € ali več Darilo Pri nakupu nad 75 € si lahko izberete še darilo...